Ejtőernyős képzés – Tandemugrás Hajdúszoboszló, Debrecen, Nyíregyháza, tandemugrás ajándékutalvány rendelés
skip to Main Content

Ejtőernyős képzés

Az ejtőernyőzés mint szabadidős tevékenység vagy sport világszerte egyre jobban terjed és szélesebb körben válik elérhetővé. Az ejtőernyős képzés tematika szerint, egységes rendszerben történik az egész országban és a világ számos részén. A Honvédségi képzésről és felszerelésektől (körkupolás ernyők) át tértünk a civil képzésre és modernebb légcellás ejtőernyőkre.

Ha úgy érzed hogy szeretnéd kipróbálni ezt a sportot akkor el kell végezned egy tanfolyamot ami ál egy elméleti részből melyet akár egy hétvége alatt elsajátíthatsz, és áll egy gyakorlati részből. A tanfolyam alatt megismered az ejtőernyős felszerelést, hajtogatását, az ejtőernyős ugrással kapcsolatos tudnivalókat.

Máris jön az első válasz út!

Ugyanis kétféle képzési lehetőség közül választhatsz:

1. Bekötött légcellás képzés:

A tanuló a követelményeket – I-X. szintre lebontva – fokozatosan sajátítja el, a tanfolyamot minimum 22 meghatározott és jól végrehajtott ejtőernyős ugrás után fejezed be. A tanfolyamot azoknak javaslom akik a képzés költségeit egyenletesebben, hosszabb távon szeretnék elosztani. Lehetőséged van a szintenkénti fizetésre is.
I. szint – 100.000,- Ft (2 ugrást tartalmaz)
Az első két ugrás költsége tartalmazza az oktatást, vizsgáztatást, ejtőernyős felszerelés bérlését valamint az oktatók díját. Bevezető ugrás és alaptevékenység.
II. szinttől az ugrások – 15.000,- Ft/ugrás (4 ugrás)
Megfelelő kiugrási testhelyzet, a tanulónak imitálnia kell a nyitást a gyakorlókioldó segítségével. Ha nem felel meg a követelményeknek, pótugrásokat kell végrehajtania.
III. szint (1 ugrás)

Első kézi-kioldásos ugrás 1000 méterről 5 másodperces zuhanási idővel. .

IV.szint -(min.2ugrás)
Hét másodperces zuhanások 1200 méterről.
V. szint (min. 2 ugrás)
1200 méteres ugrások magasságmérő használatával 1000 méteres nyitással
VI. szint – (min. 2 ugrás)
1200 méteres ugrások 800 méteres nyitással.
VII. szint – min. 2 ugrás)
1500-2500 méteres ugrások, csúsztatás, doboz testhelyzet.
VIII. szint – (min. 2 ugrás)
2000-3000 méteres ugrások, spirál váltás, hátra szaltó.
IX. szint – (min. 2 ugrás)
2500-4000 méteres ugrások, fél stílusgyakorlat.
X. szint – (min. 2 ugrás)
3000-4000 méteres ugrások, csúsztatás, csúsztató fordulók.
Vizsgaugrás
4000 méterről végrehajtott ugrás.
=====================================================================

2.AFF (Accelerated Freefall) Gyorsított szabadeső képzés

Az AFF tanfolyam tanulási folyamata jóval gyorsabb mint a bekötőköteles kiképzési forma. Az AFF módszert úgy tervezték meg, hogy egyből megismerkedhes a zuhanás élményével két oktató segítségével minimum 3000m ről akik zuhanás közben fogják a tanulót és segítenek a helyes testtartás rögzítésében, megtanulásában.
A képzés során teljesítendő feladatok lényeges összefoglalása:

I.szint

Két oktató kíséretében (fogásával), min. 3000 méter magasságból, késleltetett nyitású, szabadeső ugrás végrehajtása és siklóejtőernyővel való földetérés. Zuhanási feladata: stabil zuhanó testhelyzet gyakorlása, magasság folyamatos ellenőrzése, ejtőernyő nyitásának imitált gyakorlása szabadesés közben. Ejtőernyő önálló nyitása 1300 méteres magasságban.
Ereszkedés: oktató – földi jel vagy rádió – irányításával a célterület megközelítése.
A kiugrástól, a nyitásig két oktató fogja a tanuló hevederét és kéz jelzésekkel közvetlenül segítik a feladat megoldásában. Nem megfelelő “manőver” esetén közvetlenül korrigálnak.

II. szint:

Két oktató kíséretében (fogásával), min. 3000 méter magasságból, késleltetett nyitású, szabadeső ugrás végrehajtása és siklóejtőernyővel való földetérés.
Zuhanási feladata: stabil zuhanó testhelyzet gyakorlása, magasság folyamatos ellenőrzése, ejtőernyő nyitásának imitált gyakorlása szabadesés közben. Helyes lábtartás beálltása, csúsztató testhelyzet gyakorlás. Ejtőernyő önálló nyitása 1200 méteres magasságban.

III. szint:

Két oktató kíséretében (fogásával), min. 3000 méter magasságból, késleltetett nyitású, szabadeső ugrás végrehajtása és siklóejtőernyővel való földetérés.
Zuhanási feladata: stabil zuhanó testhelyzet gyakorlása, magasság folyamatos ellenőrzése, kéz és lábtartás helyes beállítása. Egyik oktató mozgásának megfelelő – jobb, bal irányba elfordulás, előre, hátra mozgás, stb. – követése. Ejtőernyő nyitása 1100 méteres magasságban.

IV. szint:

Egy oktató kíséretében (fogásával), min. 3000 méter magasságból, késleltetett nyitású, szabadeső ugrás végrehajtása és siklóejtőernyővel való földetérés.
Zuhanási feladata: stabil zuhanó testhelyzet gyakorlása, magasság folyamatos ellenőrzése, kéz és lábtartás helyes beállítása. Az oktató mozgásának megfelelo – jobb, bal irányba elfordulás, elore-hátra mozgás, stb. – követése . Ejtőernyő nyitása 1100 méteres magasságban.

V. szint:

Egy oktató kíséretében (fogás nélküli) szabadeső ugrás végrehajtása min. 3000 méteres magasságból, siklóejtőernyővel való földetérés.
Zuhanás feladat: stabil zuhanó testhelyzet gyakorlása. Az oktató utasításának megfelelően jobb és bal irányba 360 fokos – spirál – fordulók végrehajtása, majd az oktató “megfogás”, bekötés.
Ejtőernyő nyitása 1000 méteres magasságban.

VI. szint:

Az V. szinten tanultak ismételt begyakorlása.

VII. szint:

Egy oktató kíséretében (fogás nélküli) szabadeső ugrás végrehajtása, min. 3000 méteres magasságból, siklóejtőernyővel való földetérés.
Zuhanás feladat: stabil zuhanó testhelyzet gyakorlása, a légijármu hátra – fejen – történő elhagyása. Az oktató utasításának megfelelően hátra szaltók végrehajtása, majd a repülőtér irányába csúsztató testhelyzet gyakorlása. Ejtőernyő nyitása 1000 méteres magasságban.

VIII. szint:

Egy oktató kíséretében (fogás nélküli) szabadeső ugrás végrehajtása, min. 3000 méteres magasságból, siklóejtőernyővel való földetérés.

Zuhanás feladat: stabil zuhanó testhelyzet gyakorlása, önálló kiugrás. Szabadesés közben az oktató függőleges irányú mozgásának követése, jobb- és baloldalra 360 fokos forduló végrehajtása, hátra szaltó végrehajtása. A feladat végén váltott irányú csúsztatás végrehajtása és önálló nyitás 1000 méteres magasságban.

IX. szint:

Egyedüli szabadeső ugrás végrehajtása 1100 méteres magasságból és az ejtőernyő azonnali nyitása.

Költségek:

A képzés (I.-IX. szint) teljes kiképzési költsége 550.000.-Ft, ami szintenként van lebontva. A díj a gyakorlati képzés költségét, a biztosítási és felszerelés bérleti díjat, és az oktatók költségeit foglalja magában. A képzés eredményes befejezése után a tanuló Nemzetközi Ejtőernyős igazolványt kap.
Amennyiben a szint követelményei nem kerülnek teljesítésre, úgy az ismétlés során a szintnek megfelelő költséget kell téríteni.

A gyorsított szabadeső képzés lényege az intenzív gyakorlati tanulás. A képzés szabályaiban rögzítve van, hogy ha a tanuló 30 napnál többet, de 60 napnál kevesebbet hagyott ki, úgy az utolsó befejezett szintet ismételni-e kell. Ha 60 napnál többet, de 180 napnál kevesebbet hagyott ki, úgy ha a III. szinten túljutott, akkor a III. szinttől, ha nem jutott el odáig, úgy az I. szinttől kell ismételni-e.
180 napnál többet kihagyott tanuló esetén az egész képzést újra kell ismételni.